Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koncepci ženy - ženství, ovlivňují tři aspekty. Aspekt biologický, psychologický a sociální. Tyto aspekty jsou neoddělitelné a dohromady určují jedinečnost každé ženy.

Aspekt biologický

Ženské tělo je anatomicky a funkčně uzpůsobeno k mateřství. Za tímto účelem je žena vybavena ženskými reprodukčními orgány, příslušnou hormonální sekrecí a ňadry.  S reprodukční schopností neoddělitelně souvisí menstruační cyklus, který ženu výrazně ovlivňuje v průběhu celého jejího reprodukčního období a to i po stránce somatické (premenstruační syndrom) a psychické. Ženství je dále utvářeno specifickou strukturou a funkčností mozku. Vědci zjisitli, že oproti mužům ženy používají častěji obě mozkové hemisféry najednou a proto jsou i více výřečnější, citlivější a empatičtější (lépe se dokáží vcítit do druhé osoby).

Aspekt psychologický

Z hlediska psychologie ženy je důležité poznamenat, že ženu utváří určitá stylizace a přispůsobení se typickému ženskému chování. Takto ženy zaujímají vnitřní postoje, hodnocení a představy vůči světu, uvědomují si své fyzické a funkční odlišení od mužů. Vznikají také typické stereotypy o ženách - například, že jsou citlivé, poslušné, něžné či pasivní.

Aspekt sociální

Kulturní a sociální stereotypy vážící se k pohlaví, můžeme označit termínem gender. Obsah termínu gender je nám vštěpován a ovlivňuje naše sebepojetí. Tlak na přizpůsobení se očekávanému chování nastává i v těhotenství! Nastává zde však problémová situace, kdy lidé od ženy očekávají chování spojené s mateřskou rolí (tou nejsamozřejmější rolí ženy) - ochranitelský postoj k plodu, hrdé a sebevědomé vystupování, jenže pod povrchem plnění očekávání či neschopnosti plnit očekávání se žena může zmítat v pocitech bezradnosti, beznaděje a nejistoty z nové životní etapy.

Jak využít poznatky o ženství v těhotenství?

V první řadě je důležité si uvědomit dvě věci. A sice, že jste žena a že jste jedinečná. Vaše osobnost je tvořena vaším tělem, psychickou strukturou a také je ovlivněna společenským kontextem, ve kterém žijete.

V průběhu života jste si o sobě coby o ženě utvořila svůj obraz, naučila jste se a přijala jste vhodné způsoby chování vážící se k vašemu pohlaví. Tento fakt do jisté míry ovlivňuje i Váš přístup k těhotenství. Je třeba se vzbouřit typickým stereotypům o mateřství jako té nejpřirozenější roli ženy a chovat se za každých okolností sebevědomě. Uvědomte si, že máte právo si utvořit vlastní koncepci mateřství a také máte právo se necítit jistě, protože mateřství vůbec není samozžejmost. Je to nová etapa ve vašem životě a proto máte právo na veškeré pocity, které cítíte!

 

 

Silná žena

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mrkněte

Anna,18. 3. 2013 10:26

Zdarec. Mezi čtenáři se právě šíří novinka z oblasti online výdělků, skvělé na jaro, když je hodinka, dvě času :-) Já si takto přivydělávám již od ledna a jsem tím fascinována :-) Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kačka :-) Čekujte www.CervenaCerna.cz