Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na porod můžeme nahlížet z mnoha stran...Jednoznačné je to, že je to okamžik, kdy poprvé spatří světlo světa novorozené děťátko. Pro některou těhotnou ženu může porod znamenat vyvrcholení těhotenství a konečně už sevření mimnka v náruči, pro jinou ženu může porod znamenat pocity obav a strachu z jeho zvládnutí, pro jinou těhotnou ženu může porod představovat konec v úplném spojení matky a jejího ďěťátka,...

Ať pro Vás porod představuje cokoli, je důležité ho umět prožít! Co to znamená?

Musíte si uvědomit, že porod je jedninečný životní okamžik kdy na svět přichází nové miminko a Vy jste ta, co mu tento život dává :¨) Porod je o vztahu Vás obou. Proto si pod porodem nepředstavujte jen porodní bolesti a nemocniční prostředí, které ve Vás velmi pravděpodobně vyvolávají strach a úzkost. Porod je o tom, si uvědomit co se právě děje, komunikovat se svým miminkem, umět si uvědomit své pocity a vyjádřit je. K umění prožít svůj porod také patří si dobře vybrat kde a jak svůj porod strávíte...

Myslím si, že k tomu, abyste skutečně prožila svůj porod, je nutné projít těmito kroky:

1. Zjistěte si informace o průběhu porodu - co je to porod, proč nastává, co se děje v průběhu porodu s Vámi a s Vaším děťátkem, k čemu jsou dobré porodní bolesti, zaměřte se i na možné zvraty ve vedení porodu (císařský řez, klešťový porod - uvidíte, že je lepší se o tom něco dozvědět již teď, něž se toho v případě aktuálnosti situace bát a to bez jakých koli informací - záchytných bodů).

Je také dobré vidět nějaké obrázky, modely či video porodu. Toto vše slouží k Vaší dobré orientaci až porod nastane - budete vědět, co se s Vámi děje a nebudete zmatená a vystrašená, bezbranná. Velmi dobré jsou k tomuto předporodní kurzy.

 2. Předpokládejme, že nyní již máte informace o průběhu porodu. Teď je velmi důležité se zajímat o to, kde byste si přála aby porod proběhl a jak. Zjistěte si výhody a nevýhody porodu klasicky na gynekologickém lůžku v porodnici, porodu domu, alternativním způsobu vedení porodu - porod do vody, na stoličce, ve stoje,... Je to jen na Vás, využijte možností, které se Vám nabízí a vyberte si tu pro sebe nejlepší.

3. Teď se zaměříme na způsob vedení porodu. K tomu, jak je porod veden a kdo do něj zasahuje, je dobré vědět "kdo je kdo". Víte jaká je náplň práce lékaře porodníka, porodní asistentky nebo duly? Co od nich můžete očekávat a o co je můžete žádat? Zjistěte si to ...:¨)

Jistě se mnou budete souhlasit, že v životě snad nic nevyjde úplně přesně tak, jak jsme si to naplánovali. Je proto nutné počítat i s trošku na psychiku náročnější variantou průběhu porodu. Nechci Vás ničím děsit, pojďme se jen podívat na možnosti, které mohou nastat....myslím si, že je lepší věřit v nejlepší, ale počítat i s horším.

A co že se může stát?

  • Představte si svojí kamarádku, která je těhotná a musí nastoupit v těhotenství do porodnice již dříve kvůli rizikovému těhotenství. Je ráda, že je pod kontrolou, ale už se jí stýská a počítá dny, kdy už bude držet své mimnko v náručí. Chce, aby už vše bylo v pořádku a ona byla nezávislá. Myslíte, že si dokáže prožít svůj porod? Proč ano a proč ne? Co byste jí poradily?
  • Představte si jinou svojí kamarádku, která je již v porodnici a nejdnou se dozví, že je pro ní nejlepší porod císařským řezem. Jak se asi bude cítit? Čeho se bude bát? Už se mnou soulasíte, že je dobré mít informace o průběhu porodu? Co byste jí poradily, aby i teď dokázala prožít svůj porod? ..........................................................Já bych jí poradila, ať se ničeho nebojí, protože je v dobré péči lékařů a brzy již bude se svým miminkem. Také bych jí vedla k tomu, ať komunikuje se svým ještě nenarozeným miminkem a je na sebe hrdá!

Nikdy nevíme co se může přihodit ... vždy je však dobré nepanikařit, věřit odborníkům a komunikovat, také ze sebe nesnímejte aktivitu - komunikujte se svým nenarozeným děťátkem, vyjadřujte své pocity, obavy a přání. Buďte na sebe hrdá a neopouštějte loď, jste přece její kapitánka, ne? :¨)

 4.  Nyní se zaměříme na prožívání bolesti. Představte si, že trpíte velkými bolestmi - například menstruačními bolestmi. Jak se cítíte? Jste lítostivá, máte strach? Cítíte se bezbranná? Kde byste nejraději teď byla? Sama v pokoji, ponořená do sebe a v klidu nebo toužíte po tom, aby u Vás byl někdo blízký a pomohl Vám? Co chcete, aby dělal? Aby Vás hladil, povzbuzoval nebo tam prostě jen byl? Toto je velmi důležité si uvědomit. U porodu to bude stejné....Proto, teď v další fázi, kdy vybíráme blízkou osobu u porodu, sdělte této osobě (přejete-li si nějakou) co byste si přála, jak by se při porodních bolestech měla k Vám zachovat. Nyní tedy zvážíme výhody a nevýhody přítomnosti někoho blízkého u porodu. Co myslíte, existuje vůbec nějaké mínus, že bude u Vašeho porodu někdo Vám blízký? Přemýšlejte....co třeba, bude-li tam jen z jakési povinnosti a nebude schopen se dostatečně vžít do situace....

Když vybíráme osobu Vám blízkou u porodu (partner, matka, kamarádka, sestra, dula,...), tak nesmíme zapomínat na to, že tam musí jít dobrovolně a bez jakéhokoli citového vydírání. Pro tuto osobu to bude také nový zážitek a také pro ní nebude jednoduché, jak se k celé situaci postavit. Proto je velmi dobré, si společně popovídat co jeden od druhého očekáváte a na co se těšíte, jak se budete VZÁJEMNĚ podporovat, co je Váš cíl :¨)

5. Porod je proces, který se týká Vás i  Vašeho děťátka. Nezapomínejte proto, prosím, na něho! Mluvte na něj, hlaďte si bříško. Uvědomte si, že ono přijde někam, kde to zatím vůbec nezná a bude se orientovat podle Vašeho hlasu a také hlasu Vašeho partnera, Vašeho srdce...příchod na svět je pro něj velká změna ! Jste v tom spolu, tak se neopouštějte :¨)  Nechtějte mít porod co nejrychleji za sebou kvůli možným porodním kontrakcím, uvědomte si, že vše chce čas a zklidněte se, vychutnejte si Vaše těsné spojení, které se blíží k vyvrcholení...

6. K umění prožít svůj porod neodmyslitelně patří vyjádření Vašich pocitů, obav, strachů, přání a potřeb. Porod je velmi emotivní a subjektivní zážitek, proto vše co cítíte je Vaší součástí a za nic se nestyďte. Jste to Vy, kdo právě pomáhá novému tvorečkovi na svět, neodpírejte si vyjadřovat své pocity ať jste kdekoli :¨)

Doufám, že tento malý článek Vám pomůže na porod nahlížet jako na malý zázrak, při kterém spatřuje světlo světa nový človíček. Tato chvíle je hodna tomu ji prožít, oslavit a ne si přát, aby byla co nejdříve za Vámi.... Přeji Vám, ať je Váš porod nezapomenutelným zážitkem :¨)

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář