Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro každou těhotnou maminku je důležité vědět, jak se její miminko v bříšku vyvíjí. Lépe si ho může představit a může sledovat jeho vývoj a díky tomu s ním pak může lépe navázat vzájemnou pozitivně emotivní vazbu. Pojďme se tedy podívat na dobrodružství vývoje lidského plodu ...

6. týden těhotenství - lidský zárodek měří okolo 1 cm, má již znatelně odlišenou hlavičku a tělíčko, plave v plodové vodě.

7. týden těhotenství - lidský zárodek má již nosní dírky, rty i jazyk a začínají se tvořit vnější pohlavní orgány.

8. týden těhotenství - zárodek již můžeme nazvat plodem, má již téměř 3 cm, pracuje již srdíčko, plod koná své první pohyby, které ovšem ještě nemůžete cítit.

9. týden těhotenství - až do tohoto okamžiku byl plod měkký, nyní se však chrupavka tvořící kostru mění v kost, tvoří se lokty a kolena. Dochází také ke vzniku placenty, která přebírá vyživovací funkci plodu - zásobuje ho kyslíkem a živinami.

10. týden těhotenství - obličejíček plodu se začíná více rýsovat - tvoří se nosík, vyvíjí se bradička, tvoří se ušní lalůčky.

11. týden těhotenství - plod již má  základy zoubků, na končetinách již má prstíčky, které jsou však ještě srostlé blánami.

12. týden těhotenství - skončilo nejcitlivější období pro vývoj vašeho miminka, nyní měří okolo 9 cm, hlavička se více zakulatila.

13. týden těhotenství - plod už umí cucat, mračit se a zatínat pěstičky. Na prstech už se vyvíjejí nehtíky.

14. týden těhotenství - miminko v bříšku má teď mnoho prostoru, jeho srdíčko bije velmi rychle, začínají se vyvíjet svalíky.

15. týden těhotenství - vyvíjí se hmat plodu.

16. týden těhotenství - miminko v bříšku si umí cucat prstíky a polyká plodovou vodu.

17. týden těhotenství - své miminko by se vám vešlo akorát do dlaně.

18. týden těhotenství - můžete prvně cítit skutečné pohyby miminka v bříšku, často už bývá na ultrazvuku jasné zřetelné pohlaví.

19. týden těhotenství - u plodu se vytvořil sací reflex a tak kdykoli se dotkne palečkem úst, začne ho cumlat.

20. týden těhotenství - miminku v bříšku začínají růst drobné vlásky, čile se hýbe - kope nožičkama, máva rukama a dokáže zatínat i pěsti.

21. týden těhotenství - plod je v půlce své délky, dochází k vývoji chrupu.

22. týden těhotenství - nožičky plodu jsou v poměru k tělíčku už v normálním poměru.

23. týden těhotenství - plod má okolo 25 cm a okolo 450 gramů, roste výrazně a zesilují mu svalíky.

24. týden těhotenství - zlepšuje se mu sluch, využijte toho v prenatální komunikace :¨)

25. týden těhotenství - tělíčko plodu je pokryto tzv. mázkem, který chrání jeho pokožku a brání jejímu prosákutí plodovou vodou. Plod se budí nezávisle na Vás, často také v noci.

26. týden těhotenství - dosud jemná a průhledná kůže plodu se stává pevnější a neprůhlednou. Miminko v bříšku může mít škytavku.

27. týden těhotenství - miminko v bříšku má okolo 33 cm, stále se však nevytvořila podkožní tuková vrstva a tak je poměrně hubené. V tomto období poprvé otevírá plod očíčka. Barva očí je obvykle modrá a zůstane taková ještě krátce po porodu, pokud nezůstane nastálo.

28. týden těhotenství - miminko v bříšku tráví čas dvěmi různými způsoby - spánkem a aktivitou - které střídá zhruba po 30 minutách.

29. týden těhotenství - pohyby plodu jsou teď nejintenzivnější, protože miminko v bříšku už je dostatečně svalnaté a v děloze má ještě stále dostatek prostoru.

30. týden těhotenství - rychle se vyvíjí mozek plodu.

31. týden těhotenství - plod má okolo 1,5 kg a začíná se mu tvořit tuková vrstva, napíná se mu tak kůže.

32. týden těhotenství - miminko v bříšku má již v tomto období poměrně dobře vyvinuté plíce, pokud by se předčasně narodilo, dokázalo by pravděpodobně již samo dýchat.

33. týden těhotenství - miminko v bříšku jasně rozlišuje tmu a světlo. Přesto, že miminko stále roste, váhový přírůstek se začíná snižovat.

34. týden těhotenství - doba, kdy se miminko v děloze volně pohybovalo, je pryč. Nyní má díky své velikosti již značně stísněný prostor.

35. týden těhotenství - plod v bříšku si procvičuje dýchání a také polyká plodovou vodu, může to vést k častější škytavce.

36. týden těhotenství - plod má okolo 47 cm a 2620 gramů.

37. týden těhotenství - miminko v bříku obvykle zaujme polohu, kdy nohy má ohnuté v kolenou a přitažené k tělíčku, ručičky má také překřížené a přiložené k hruníku. Vlasy plodu mohou být až 5 cm dlouhé.

38. týden těhotenství - dítě ještě stále přibývá na váze, ale už má velmi omezený prostor k pohybu, setrvává v poloze připravené k porodu.

39. týden těhotenství - měkké nehty už dorostly ke špičkám prstíků.

40. týden těhotenství - plod má v průměru okolo 3,5 kg, hladkou a hebkou kůži. 40. týden těhotenství je termínem pro výpočet porodu, ale přirozené je porodit i od 38. týdne těhotenství až do nejzasšího termínu 42. týdne těhotenství.

41. a 42. týden těhotenství - miminko už je plně připraveno k vyjití na svět, ale tělo maminky ještě nedalo signál. Miminko se může v děloze cítit již trochu stísněné a také ubývá plodové vody.

Pro lepší představivost o vývoji Vašho miminka v bříšku Vám doporučujeme knihu Podívej, jak rostu! - kde je spousta názorných fotografií.

Zdroj k tomuto článku: Eva Tichá - Těhotenství týden po týdnu. In: MF Dnes - Ona Dnes, č. 11, rok 2009, s. 14 - 18.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

velikost miminka v 6. týdnu

Gabriela,3. 6. 2014 10:24

Píšete, že v 6. týdnu je lidský zárodek velký okolo 1 cm, ale ve všech odborných publikacích i na internetových stránkách se velikost plodu v tomto období uvádí 3 mm. Nejedná se o chybnou informaci, že 1 cm není velikost plodu - miminka, ale velikost váčku ve kterém je 3mm miminko?
Může to být dosti zavádějící a jak jsem sama zažila, žena v tomto období začne panikařit, že jeji miminko tak velké není a co je tedy špatně :-) :-) Nebo jsem to špatně pochopila?
Děkuji.

Re: velikost miminka v 6. týdnu

Eva,5. 6. 2014 19:59

Dobrý den paní Gabrielo,
omlouvám se, opravdu jsem zde nedopatřením uvedla špatné údaje. Chybu brzy napravím. Děkuji za upozornění, Eva.

nadpis

Pepa,9. 3. 2013 14:26

Ahoj, nasel jsemm na netu super stranky s automaty zdarma a jeste ke vsemu pekne sexy babou tam :D mrknete na www.ZdarmaAutomaty.cz a zahrajte si :)

nadpis

Sandra,25. 2. 2013 16:52

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nová forma přivýdělku, ideální na zimu, když je večer hodinka dvě času :) Sama si takto vydělávám už od ledna a fakt mě to nadchlo! Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kacka :) Kdyžtak mrkněte na www.Cervena-Cerna.cz

prezentace

vlada,24. 10. 2012 14:55

dííky za informace :)

dotaz

Jarka,27. 2. 2012 12:08

Je mi 38 let. Jez trikrat jsem prisla o plod v sestem az sedmem tydnu. Prestal se vyvijet .Jsme pry s manzelem zdravi. Cim se to tedy stane.Dekuji.

Re: dotaz

Eva,28. 2. 2012 20:08

Dobrý den paní Jarko,
bohužel se takovéto situace v životě stávají. Příroda je mocná a někdy nepodmanitelná. Na Vaše otázky Vám nejlépe odpoví Váš ošetřující gynekolog - porodník, protože zná Vaší anamnézu, Váš zdravotní stav a také příčiny předchozích ztrát těhotenství. Třikrát za sebou přijít o miminku je již označované jako "habituální potrácení" a před dalším otěhotněním je třeba podniknout důkladné vyšetření. Toto vyšetření obnáší vyšetření Vašich hormonálních hladin, možné malformaci či odchylky dělohy, celkové vaše vyšetření, genetické vyšetření a i vyšetření partnera - např. spermiogram. Opravdu se raději domluvte s Vaším ošetřujícím lékařem, doporučuji Vám dopředu si nachystat otázky, které Vás zajímají, protože se často stává, že je na schůzce zapomenete. Také je důležitá péče o Vaši psychiku, která je těmito situacemi dotčená stejně jako tělo. Proto se snažte co nejvíce relaxovat a pokud Vás na toto téma něco tíží, obraťte se na nějakou vhodnou osobu, která Vám doporučí, jak zharmonizovat psychiku a připravit se na nové otěhotnění. Touto osobou může být buď někdo Vám blízký nebo psycholog či také porodní asistentka. Popřípadě se můžet obrátit na mojí kolegyni Elišku Kodyšovou, která je psycholožka. Držím Vám palce, ať vše dobře dopadne. S pozdravem Eva

Re: dotaz

Lucie,26. 5. 2012 17:41

Je mi 30let a uš 6let se spřítelem snažíme o miminko mame spolu uš 1díte sou mu 7let muj zdravotní stav mívám anty deprese jestly to není tímto

atrézie aní

jana,23. 2. 2012 10:45

Chtěla bych se zeptat-na druhém ultrazvuku bylo zjištěno u plodu atrézie aní?Musím absolvovat magnet.vyš.v Praze.Co v takovém případě čeká miminko až přijde na svět.Děkuji

Re: atrézie aní

Eva,28. 2. 2012 19:50

Dobrý den,
atrezie ani je vrozená vývojová vada, která se musí řešit ihned po porodu děťátka a to chirurgicky - čili operativně. Nejlepší by bylo, kdybyste se na všechny dotazy zeptala přímo odborníků na péči o novorozence- neonatologů. Vyžádejte si tento kontakt od svého ošetřujícího gynekologa či porodní asistentky anebo si najděte kontakt na internetu. Jistě Vám všichni ochotně podají pro Vás důležité informace. Držím Vám palce a hlavu vzhůru. Eva

dotaz

Jarka,27. 2. 2012 12:09

Je mi 38 let. Jez trikrat jsem prisla o plod v sestem az sedmem tydnu. Prestal se vyvijet .Jsme pry s manzelem zdravi. Cim se to tedy stane.Dekuji.

DOTAZ

NIKOLA,4. 12. 2009 8:24

CHTELA BYCH SE ZEPTAT JESTLI MOHU MIT DETI KDYZ SEM SLA V DRUHEM MESICI NA INTERUPCI

Re: DOTAZ

Katka,18. 11. 2011 12:40

Nikolo neboj se já byla na interupci asi před osmy lety..a a teď jsem otěhotněla už dva měsíce po vysazení HA..samozřejmě více ti řekne gynekolog ale peoblém by neměl být..

achjooo

¨marta ,30. 4. 2010 16:51

už se namužudočkat až se to narodí už aby to bylo

Odpověď pro paní Nikolu

Eva,4. 12. 2009 19:45

Dobrý den, paní Nikol,
Váš dotaz by bylo nejlépe položit přímo Vašemu gynekologovi, který Vám nejerudovaněji odpoví na Vaše otázky týkající se stavu po interupci. V zásadě však neplatí, že pokud postoupíte interupci, nemůžete mít dále děti.