Jdi na obsah Jdi na menu
 


" Každé dítě - i to nejmenší - je svébytnou osobností. Musíme ho přijmout takové, jaké je, a nesmíme si myslet, že ho můžeme v kterémkoli období jeho vývoje přetvořit. Těhotenství je jen začátek - začátek nového života pro dítě, které vyrůstá v matčině těle, ale také nového života pro jeho rodiče."  z knihy Prenatální komunikace, Teusen, Goze - Hanel, str. 7

Na tomto místě se budeme zabývat prenatální komunikací. Co to vlastně znamená? Znamená to komunkovat s miminkem v bříšku a budovat tak vzájemnou pozitivní emotivní vazbu.

Zkuste se na chvilku zamyslet a zodpovědět si na následující otázky:

  • K čemu je dobrá prenatální komunikace pro nenarozené miminko?
  • K čemu je dobrá prenatální komunikace pro rodiče?
  • Jak vlastně můžeme komunikovat s miminkem v bříšku?
  • Co potřebuji vědět a znát, abych mohla komunikovat s miminkem v bříšku?

Prenatální komunikace není nic nuceného a ani moderního, je to odvěkký nejpřirozenější způsob prožívání svého těhotenství.

VÝHODY PRENATÁLNÍ KOMUNIKACE:

  • vytvoření důvěry, také vytvoření důvěry ve své rodičovské schopnosti
  • vytvoření vzájemného vztahu
  • podnětné prostředí pro nenarozené miminko - předpokládá se, že se dítě  může lépe duševně a tělesně vyvíjet
  • zvyšuje empatii a citlivost vůči miminku

Je nepochybné, že  k tomu, abyste navazovala se svým nenarozeným miminkem vztah, budete jistě chtít vědět jak vypadá - představovat si ho. Podívejte se proto do rubriky Prenatální vývoj miminka.

Nyní se zaměříme na to, co Vaše miminko v bříšku umí ...

V druhé polovině těhotenství se u miminka začínají vyvíjet smysly.

HMAT

Ženy těhotné poprvé obvykle začínají cítit pohyby miminka okolo 20. týdne těhotenství, ženy těhotné již po několikáté cítí pohyby miminka o trošku dříve, přibližně tak okolo 18. týdne těhotenství. Když těhotné ženy cítí pohyby miminka, instinktivně si dávají na bříško ruku. A zde nastává ten zázrak, že miminko tento láskyplný dotyk cítí i přes břišní stěnu. Již od 3. měsíce těhotenství se na kůži miminka vytvářejí první volná nervová zakončení, která mu umožňují pocítít to, co ho obklopuje či se ho dotýká. Děti si tak mohou od nynějška vychutnávat i to, že je obklopuje teplá plodová voda. Hmat v tomto období ještě není úplně propojen s mozkem a proto miminko sice tuší, že se ho něco dotýká, ale nedokáže zaměřit kde.

ČICH

Napadá Vás otázka co asi může miminko v bříšku cítít - vždyť je všude kolem něj plodová voda ...? Vědci odhadují, že dokáže rozpoznat nasládlou vůni plodové vody a také aromatické látky, které se do vody dostanou z matčiny potravy. Důležité je také vědět, že po narození  se miminko orientuje podle vůně. Svojí maminku poznává prvořadě podle vůně!

CHUŤ

Již od 6. týdne těhotenství se v maličkém jazýčku vytvářejí chuťové pohárky a od 4. měsíce těhotenství dítě  trochu polyká plodovou vodu. Miminko v bříšku si chutě opravdu užívá, neboť se mu dostává nepřeberné množství chutí. Posuďte samy - glukóza chutná sladce, sodík mírně slaně, vlastní moč hořce. V plodové vodě nejvíce převažuje sladká chuť a i proto mají novorozeňátka rádi sladké mateřské mléko. Zajímavé je to, na co přišli Izraelští vědci. Zjistili, že na rozvoj chuti u dítěte má zásluha také strava matky. Jestliže matka holduje kořeněným a slaným pokrmům, pak se tento styl výběru pochoutky stane pravděpodobným i pro dítě po narození.

 ZRAK

Oční bulvy se vyvíjejí již od 6. týdne těhotenství a zrakové tyčinky od 16. týdne. Embryologové se domnívají, od nynějška mohou být vedeny světelné impulsy ze zrakového nervu do mozku. Miminka v bříšku vidí růžovo - červený svět, jednobarevný a stále stejný.  Od 30. týdne těhotenství se oči miminek otevírají a zavírají poté už jen ve spánku. Když je vývoj očí dokončen, oči se otevírají a děťátko se obrací po světle. Reaguje například na to, když matka nechává na své bříško svítiti sluníčko.

SLUCH

Vývoj uší je dokončen zhruba ve 20. týdnu těhotenství. Děťátko už dokáže vnímat zvuky. Nejvíce vnímá zvukovu kulisu tvořenou z tlukotu matčina srdce (je to také zvuk, podle kterého se dítě orientuje po porodu. Když se po porodu miminko přiloží k matčině srdci, cítí se více bezpečně), šumění matčino krve, zvuků trávení v žaludku a střevech a také z dýchání. Miminko v bříšku však slyší ještě další zvuky - nejradši matčino hlas. Miminko umí rozeznat kdy maminka mluví s ním a kdy s někým jiným. Miminko polekají hlasité, neočekávané zvuky - jako je prásknutí dveří nebo hlasitá hudba. Je prokázané, že děťátko v matčině bříšku je schopno si pamatovat zvuky, které slýchalo. Pozná tak po narození muziku, kterou si matka často pouštěla. Reaguje na ní po narození klidněji, cítí se v bezpečí.

JAK JE MOŽNÉ S MIMINKEM V BŘÍŠKU KOMUNIKOVAT

Mluvte na miminko - miminko dokáže později již rozeznat Váš hlas a ví, že mluvíte na něj. Slyší to jakoby jsme byli pod vodou a někdo na nás mluvil. Je proto třeba mluvit trošku hlasitěji. Důležitější než to, co říkáme, je jakým tónem na něj mluvíme. Mluvte na něj proto klidně, něžně  a láskyplně. Pokud již pro něj máte vymyšlené jméno, oslovujte ho ním. Je to velká výhoda.

Povídejte mu pohádky nebo nějaké příbehy, pouštějte mu příjemnou hudbu. Vědci zjistili, že miminkám se líbí určitá hudba, děláli matce dobře - pokud je při ní relaxovaná a uvolněná, pak se i miminka cítí se v pohodě. Děti v bříšku prý dávají přednost melodičnosti ...

Dotýkejte se svého bříška. Jak již bylo popsáno výše, miminko cítí, že se bříška dotýkáte. Pokud se bříška nebudete dotýkat silně a příliš často, nemusíte se bát, že by jste si podráždila dělohu. Jde o to, jemně si pohladit bříško a dát tak najevo miminku, že ho máte ráda, že na něj myslíte 

Můžete si na své bříško namalovat i něco krásného - třeba sluníčko, srdíčko, miminko,... co chcete. Čím? Třeba šlehačkou ve spreji. A k čemu je to dobré? Budete se cítít krásně, protože vstupujete do prostoru, který je váš společný a malujete tam jak krásně se cítíte a také dáváte miminku najevo, čím pro Vás je. Je jasné, že miminko v bříšku to nevidí, ale určitě cítí tu krásu, která čiší z vaší duše - to štěstí a radostné rozpoložení.

Zapojte do prenatální komunikace i tatínka a ostatní členy rodiny. Dovolte jim, aby také na miminko v bříšku mluvili, aby se dotýkali bříška. Ze své zkušenosti s těhotnými ženami vím, že miminko reaguje na hlas tatínka. Vím to proto, že když se některé maminky natáčely na kardiotokografický přístroj, zazanamenávané křivky se změnily, promluvil-li otec. Je to zajímavé a je to důkaz, že miminko v bříšku dokáže rozpoznat hlasy!

Poznámka: Tyto informace jsem čerpala z knihy Prenatální komunikace od autorek Teusen a Goze - Hanel. Velmi Vám tuto knihu doporučuji, je sice útlá, ale velmi užitečná. Není drahá - stojí okolo sta korun a naleznete v ní více zajímavých informací a i fotografie z ultrazvuku miminek v bříšku.

Doufám, že Vám článek poskytl inspiraci jak komunikovat s miminkem v bříšku a že se pustíte do prenatální komunikace neboť na na lásku a něžnost není nikdy příliš brzy :¨)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:)

Tereza,26. 9. 2014 12:10

Koukám, že ty rituálky s mazáním bříška mají skoro všude :) je to fakt super, těším se na to vždy celý den. Také používáme olej od ElastiQ, velmi dobře se totiž rozmazává a hezky voní.

pohoda večer

Anna,25. 7. 2014 12:05

My máme rituál. Vždy si s přítelem lehneme do postele, on si vezme krém od ElastiQ a pěkně mi masíruje bříško a u toho povídá každý den jinou pohádku našim dvojčátkům :) Je to naprosto super a oni se díky jeho hlazení a povídání vždy tak krásně rozkopou, že jsem z toho vždy na měkko:) Jo a díky tomu krému mi ani nepraská bříško, které mám jako kdybych spolkla dva melouny :)

Ruleta seem fakt nepatří

naďa,5. 5. 2014 13:06

Pro Noru, proč se dáváš sem reklamu na www stránky na ruletu? to už můžeš jít hrát rovnou do hospy automaty a pochybuji, že na tom zbohatneš.ha ha ha.
Komunikace s miminkem je super věc i když je ještě v bříšku, souhlasím!!!

mimi a mami

Anus,14. 9. 2013 13:59

Velice zajimave a dulezite.Komunikace je to vzacne, co muze dat matka diteti a naopak, dite matce...;-)

Šance

NORA,17. 3. 2013 18:42

Nazdar bazar! Mám pro Vás tip, je to nová možnost, jak vydělávat z domova, jak pro ženy, tak pro pány :) Sama si takto vydělávám už od ledna a nemám slov, jak snadné to je. Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak toho využívám na maximum :-) Je to z návodu www.CervenaCerna.cz

prenatalni komunikace

Kristyna,15. 8. 2012 20:30

Dekuji:)Tento clanek me inspiroval:)S miminkem mluvim porad a on me kolikrat kope kdyz se na neco zeptam.Je to nadhera:)