Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak již bylo řečeno, těhotenství je období plné emocí plynoucí z velké životní změny a je proto naprosto přirozené, že těhotná žena prožívá jak pocity štěstí, tak také pocity strachů, obav, nejistoty.

Je velmi dobré umět si uvědomit a přiznat si své pocity - ať už jsou jakékoli. Každý člověk je jiný, svůj a proto mu také vyhovuje jiný způsob vyjádření svých obav. Někdo je spíše introvert a spíše se uzavře do sebe, někdo je spíše extravert a své pocity a obavy ventiluje mezi lidi.

Ať už jste laděna spíše introvertně nebo extravertně, je opravdu velmi důležité nebýt na prožívání těhotenství sama - tím myslím mít někoho blízkého, důvěrného okolo sebe, kterému se můžete svěřit a prostě jen cítit, že jste s ním v bezpečí. Jak takového člověka poznat a najít si řekneme v kapitole Nikdy nejsi sama.

Pokud byste v těhotenství potřebovala odbornou psychologickou pomoc, pak se můžete obrátit na jakéhokoli psychologa, který Vám buď dokáže poskytnout potřebnou pomoc nebo Vás nasměruje na specializovanější obdorníky.  Těmi jsou psychologové zaměření na psychologii rodiny, těhotenství a mateřství.

Zde uvádím kontakt na některé odborníky specializující se na psychologii těhotenství, rodiny a mateřství:

 A ještě jeden možný způsob kontaktu - jde o linku důvěry, kde se spojíte s psychologickým odborníkem (nejspíše ne přímo specializovaným na psychologii rodiny, těhotenství či mateřství) a můžete své pocity a obavy vyjádřit anonymně. Na adrese www.capld.cz si můžete snadno vyhledat tu svojí správnou linku důvěry.

Nikdy nezapomeňte, že není proč se stydět za své pocity a pokud cítíte, že byste potřebovala poradit či si jen s někým "utřídit své myšlenky", využijte možností, které se Vám nabízejí. Nebuďte na prožívání svého těhotenství sama.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nadpis

Pepa,9. 3. 2013 14:35

Ahoj, nasel jsemm na netu super stranky s automaty zdarma a jeste ke vsemu pekne sexy babou tam :D mrknete na www.ZdarmaAutomaty.cz a zahrajte si :)

nadpis

Sandra,28. 2. 2013 11:54

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nová forma přivýdělku, ideální na zimu, když je večer hodinka dvě času :) Sama si takto vydělávám už od ledna a fakt mě to nadchlo! Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kacka :) Kdyžtak mrkněte na www.Cervena-Cerna.cz

pomoc o radu

michaela83klimova@seznam.cz,27. 9. 2012 10:22

Dobrý den, syn čeká s přítelkyní dítě , znají se čtyři roky . Jeho přítelkyně je v pátém měsíci těhotenství. Nechce být u přítele , jelikož by tam byla sama v bytě
pry se bojí , není to ale jen v době mateřství , ale už od začátku co se znají. Tudíž je stále u své maminky v bytě kde žije i s bratrem v jedné místnosti. Syna i nás to mrzí , v práci se ho ptají , zda už má přitelkyni u sebe aby mohli prožívat mateřství spolu . Syn pracuje od 8h-15.30h prostě není s ním , až se to prý narodí , tak u syna bude , ale tomu už ani nevěříme , opět si najde nějakou výmluvu , jen aby mohla být u své maminky. Nechápeme to . Co s tím ? kdo poradí ?

zármutek

kabina,28. 3. 2012 8:39

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jestli neubližuji ještě nenarozenému dítěti svým zármutkem nad ztrátou svého tatínka,jsem ve čtvtém měsíci a od druhého pořád brečím a nejde to zastavit,dělám vše možné,abych zapomněla aspoň na chvíli,ale vůbec to nejde vím ,že čas to spraví,ale teď to prostě nejde a mám strach,že tím ubližuji dítěti,myslíte že moje psychika to nenarozené dítě moc ovlivńuje a nemůže se mu něco stát.Děkuji za odpověď

Potřeboval bych o radu v těhotenství

Pavlína,3. 12. 2011 20:43

Zajímám se o těhotenství a chtěla bych zjistit nějaké informace jako jsou: Rizikové faktory v těhotenství, demografické rizikové faktory, sociální faktory v těhotenství, onemocnění a stavy v rodině, onemocnění, která těhotná dříve prodělala, komplikace v předchozích těhotenstvích a rizikové faktory vyskytující se v současných těhotenstvích. Dělám informace a určité názory lidí. Jsem sama současně těhotná a tyto otázky mě velice zajímají, jak pro mě, tak pro mé kamarádky, které jsou taky těhotné. Děkuji moc a budu moc a moc ráda, za každou pomoc. Děkuji Pavla