Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednou z důležitých charakteristik člověka je to, že je tvorem společenským. Samozřejmě, jsou chvíle kdy člověk potřebuje a chce být sám, ale tyto chvíle by se vlastně měly jakoby krást z chvil trávených ve společnosti lidí. Jakékoliv stranění a vyhýbání se lidem je možno považovat za nenormální, patologické. Takové chování má někde příčinu a je proto důležité ji najít a odstranit.

V této rubrice Nikdy nejsi sama bych Vám ráda ukázala možnosti proč a jak nebýt na prožívání těhotenství sama... Co si budeme povídat, všichni jsme rádi, když máme po boku někoho o koho se můžeme opřít či se mu svěřit se svými problémy. Těhotenství je období plné emocí plynoucích ze životní změny a je velmi skličující, nemá-li se těhotná žena o nikoho opřít, komu důvěřovat. Je také možné, že těhotná žena má někoho blízkého, ale zase neumí vyjádřit své pocity nebo se za ně stydí.

Pojďme zkusit odstranit bariéry, které člověka uzavírají do samoty...

Prvním krokem k odstranění samoty je uvědomění si skutečnosti, že nechcete být na těhotenství sama, že chcete mít na blízku někoho, o koho se můžete opřít a s kým se cítíte v bezpečí.

Dalším krokem je si přiznat své pocity a obavy - at už jsou jakékoli a nestydět se za ně. Jsou přece Vaší součástí. Tento krok není jednoduchý jak se může jevit... Označte svůj pocit. Pokud cítíte vztek, zlobu nebo vinu -z čeho plyne? Z rozdílné reality, očekávání, jiného chování? Nyní máte tři možnosti  ....a) změnit své přesvědčení, očekávání či představy nebo b) změnit své chování nebo c) odstranit realitu, kterou nemáte ráda

Nyní již víte, že nechcete být sama a také znáte své pocity (jakékoli), je tedy na čase vyjít ze svého stínu a komunikovat s cílem nalézt někoho důvěryhodného a přátelského. Je to ta nejlepší cesta ke spokojenosti, budete se cítit bezpečně.

Jak rozpoznat důvěryhodného člověka?

Během svého života jste jistě poznala spoustu lidí a máte s nimi osobní zkušenosti. Pokud máte dobré přátele či partnera, o ktrého se můžete opřít a svěřit se mu se svými pocity, pak máte důvod k velké spokojenosti a pocitu štěstí.

V této rubrice se zaměřuji spíše na těhotné ženy, které jsou samy bez partnera a/nebo nemají nikoho blízkého, komu by se mohly svěřit a cítit v něm oporu...

Důvěryhodná osoba je ta, která:

  • Vám naslouchá a respektuje Vás i Vaše názory
  • Snaží se porozumět tomu jak se cítíte, Vaší situaci
  • Nehodnotí Vás, neposuzuje Vás, povzbuzuje Vás, ale nerozhodne za Vás co dělat nebo jak se cítit

Nalézt důvěryhodnou osobu není lehké, ale není to nemožné :¨) Je třeba být trpělivý a pamatovat si, že důvěrná vazba by měla být oboustranná - o vzájemnou důvěru se musí pečovat.

Kdo pro Vás může být důvěryhodná osoba, které se můžete svěřit se svými pocity při prožívání těhotenství?

  • Rodiče, máte-li spolu dobrý a důvěryhodný vzájemný vztah
  • Partner
  • Dobří přátelé, kterým důvěřujete

Dobře, to je pěkné, ale co když nemáte opravu nikoho z předchozích jmenovaných. Komu máte důvěřovat, komu se můžete svěřit a cítit se tak v bezpečí?

Pamatujte si, že nikdo nemusí být sám, když nechce. Máte to pravda trochu komplikovanější v tom, že důvěryhodnou osobu musíte teprve hledat a najít, ale na druhou stranu i cesta může být cíl:¨) Máte stále dostatek možností, například...

  • Zkuste se znovu zkontaktovat se svými starými kamarády
  • Proč si myslíte, že Vaše sousedka nemůže být dobrá přítelkyně?
  • Zkuste zajít do nějakého mateřského centra nebo na nějaký těhotenský kurz, kde se jistě seznámíte a navíc budete mít stejná témata k hovoru, zjistíte jaké pocity prožívají jiné maminky
  • Můžete si také dát inzerát na internet, že hledáte nějakou kamarádku. Takových inzerátů je dnes spoustu (jen pozor na podvodníky!)

Možností je spousta, základní zásada je být aktivní, poctivý a znát svojí sebehodnotu. Stůjte za sebou a mějte se ráda. Pokud hledáte přátelství a oporu v někom, musíte to samé nabízet i Vy. Držím Vám moc palce, at naleznete někoho s kým se budete cítit bezpečně. Nezapomeňte při tom na své miminko v bříšku - s ním také nejste sama :¨) Mluvte na něj, ostatně více si řekneme v prenatální komunikaci.

Ještě malá zajímavost - co si myslíte, že všechno můžete sdělovat?

Nejsou to jen naše myšlenky a slova! Ale sdělujeme i to, co si myslíme o sobě, o druhém člověku, co si myslíme o našem vzájemném vztahu. Také je dobré vědět, že nelze nekomunikovat :¨)  ... i tím, že nic nechceme říci něco říkáme

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

extra seznamka pro těhulky a maminky

Kata,6. 9. 2008 17:32

Souhlasim s tvrzenim v titulku: "Nikdy nejsi sama". Tedy alespon v nasich koncinach. Vzdy se najde nekdo, komu se da sverit, pozadat o radu nebo jednoduse prozit pekny den. A v tehotenstvi to plati obzvlaste. Pokud vam nahodou schazi dobre kamosky nebo prilis nechapou tehotenske prolemy :-) doporucuji navstivil maminkovskou seznamu a zkusit najit novou zpriznenou dusi ze sveho okoli. Mozna se divite, ze takova seznamka vubec existuje, ale je to tak a me osobne se opravdu osvedcila, takze nevahejte. Najdete ji na adrese seznamka.nasemimi.cz
Preji krasne a prijemne tehotenstvi, Kata