Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dokonce i když se na děťátko dlouho připravujeme, potvrzené těhotenství nás může zaskočit přívalem emocí, se kterými jsme nepočítaly – všechny naše naděje se stávají realitou a náš život se začíná definitivně utvářet odlišným směrem, než doposud, což je samo o sobě poněkud zúzkostňující a stresující stav. Pokud nás však těhotenství zastihne neočekávaně, příval emocí se mění spíš ve smršť, která nám bere pevnou půdu pod nohama a obrací náš život naruby. Protože žádná antikoncepce není stoprocentně spolehlivá, může se to stát kdykoli a kterékoli ženě, která sexuálně žije.

 

Někdy je těhotenství, i když nebylo plánované, nakonec přece jen vítaným životním obratem, a po prvotním šoku z jeho zjištění se žena začíná na těhotenství a příchod děťátka těšit. Často ale těhotenství a narození dítěte pro ženu znamená ohrožení dosavadních jistot. Mohou to být jistoty materiální – příchod dítěte by znamenal ztrátu příjmu, který může svobodné ženě bez partnera zajišťovat uhrazení životních nákladů – ale i jistoty týkající se její vlastní identity a představy o sobě. Může to být přerušení nebo ukončení dosavadního profesního směřování (kam patří i studium), zatížení emočně přetížené rodiny s několika malými dětmi další bytostí vyžadující péči a pozornost, ale i těhotenství páru, kdy se jeden z partnerů necítí dostatečně vyzrálý pro rodičovství. Ženy, které prožily předcházející těhotenství anebo porod traumaticky, mívají tendenci se dalšímu těhotenství vyhnout, a jeho příchod tak může vyvolat řadu negativních vzpomínek a zákonitě i obav z toho, co nastane. Pokud k otěhotnění dojde za extrémních okolností – například při znásilnění – může být těhotenství a dítě pro ženu věčnou připomínkou prožitého traumatu.

 

Pokud jste právě zjistila, že jste těhotná, a místo nadšení a telefonátů kamarádkám a partnerovi zažíváte strnulost, šok a hrůzu z budoucnosti, to nejlepší, co můžete v tuto chvíli udělat, je dát si co nejdříve čas na to, abyste si ujasnila své pocity a své možnosti. Proč ten spěch? Pokud byste došla k názoru, že nejlepší volbou pro vás bude těhotenství ukončit, minimálně ze zdravotních důvodů je vhodné, aby k tomu došlo co nejdříve. V následujícím textu vám nabízíme otázky, které vám v tom mohou pomoci, ale protože je každá taková situace jedinečná, jistě najdete i další, které se mohou týkat právě vás.

 

  1. Jak se cítím? Řiďte se svými pocity. Představte si postupně další možné cesty – ukončení těhotenství, předání narozeného dítěte k adopci, či ponechání si dítěte – a dovolte si plně prožít pocity, které se vynoří. Je to náročná, těžká práce, ale nezbytná k tomu, abyste dokázala své rozhodnutí opravdu přijmout a žít s ním po celý zbytek svého života. Pokud vás pocity příliš zahlcují, najděte vhodnou podporu, nejlépe někoho nezaujatého – dobrého přítele či přítelkyně, psychologa nebo sociálního pracovníka.

  2. Jaké jsou moje hodnoty a přesvědčení? Rozhodnutí o těhotenství je i etickým dilematem. Je pro vás několikatýdenní embryo shlukem buněk, anebo člověkem? Je pro vás interrupce z náboženských nebo etických důvodů nepřijatelná? Dokázala byste se vzdát dítěte, které ve vás devět měsíců roste, k adopci? Věříte, že dítě by mělo pokud možno vyrůstat v dostatečném materiálním a/nebo citovém zázemí? Zreflektujte svou současnou pozici – možná najdete rozpory nebo zjistíte, že žádná z možností pro vás není zcela přijatelná, ale řešení nechtěného těhotenství často bývá volbou toho menšího z několika zel.

  3. O co přicházím? Jak by vypadal váš život za pět let, pokud byste neotěhotněla? Co z toho, co jste plánovala, je těhotenstvím ohroženo? Co je možné odsunout na později, případně uskutečnit alespoň zčásti i s dítětem? O co přijdete definitivně a bez možnosti získání zpět?

  4. Co získávám? Může být nějaký skrytý důvod, proč jste otěhotněla právě teď? Může těhotenství a dítě splnit nějaké přání, které jste si dosud nepřiznala? Pokud ne, mohlo by i tak váš život v tuto chvíli nějak obohatit, třeba už jen tím, že připustíte nemožnost svůj život úplně kontrolovat, a vydáte se jiným směrem?

  5. Co lidé kolem mě? Jakou máte oporu v lidech kolem sebe? Máte partnera, se kterým byste mohla zátěž, kterou těhotenství a péče o dítě představuje, sdílet? Pokud ne, je tu někdo další – rodiče, další příbuzní či známí – o koho se můžete opřít, bude-li to třeba? Je tu někdo, kdo je v současnosti závislý na vaší péči, kterou by narození dítěte mohlo ohrozit nebo omezit? Pokud ano, je vaše potřeba podpory ostatních vyšší. Berte v úvahu i své stávající materiální zabezpečení – ačkoli malé dítě zdaleka nepotřebuje všechno, co uvádějí časopisy pro maminky, a je mu jedno, má-li dupačky nové nebo obnošené, určité výdaje vás čekají, a navíc se na nějakou dobu váš příjem sníží. Podporu budete potřebovat ale i v tom případě, rozhodnete-li se pro interrupci anebo pro to, předat dítě po porodu k adopci.

 

I když je dobré rozhodnout se co nejdříve, vaše rozhodnutí by nemělo být unáhlené ani učiněné proto, abyste vyhověla něčím nárokům. Ve chvíli, kdy ho přijmete, byste za ním měla stát a být si vědoma všech pro a proti. Žádné rozhodnutí není samo o sobě špatné nebo dobré – takové jsou jen jeho následky. Je proto důležité, aby ty dobré převažovaly a abyste byla připravená přijmout ty nedobré.

 

Zdroje a odkazy:

V ČR se cílenou pomocí nechtěně těhotným ženám zabývají především tzv. organizace pro-life, které vychází z toho, že každé počaté dítě má právo na ochranu a na život. Pracují často i s ženami, které trpí postabortivním syndromem (pocity viny po nezpracovaném rozhodnutí pro interrupci), a působí často i při různých křesťanských skupinách. Jejich opakem je tzv. hnutí pro-choice vycházející z feminismu, které zastává názor, že žena má právo sama rozhodovat o svém těle a tedy i o nechtěném těhotenství. Autorka tohoto článku ale věří, že život je často složitější než dvě protichůdné filosofie – je dobré prozkoumat oba směry a z nich si zodpovědně vybrat to, co je v souladu s naším vlastním přesvědčením.

www.linkapomoci.cz – poradna provozovaná Hnutím pro život, které se snaží nabídnout i jinou alternativu, než je interrupce, a zabývá se i postabortivním syndromem. Podává i informace o tom, jak postupovat, rozhodnete-li se předat dítě k adopci.

www.childrenbychoice.org.au – anglicky psaný web s užitečnými nástroji pro zmapování postojů a pocitů ohledně neočekávaného těhotenství (přehledně ke stažení z http://www.childrenbychoice.org.au/ndownloads/Decision%20Making%2005.07.pdf).

 

Týká se téma vás osobně a máte další otázky nebo hledáte podporu? Rády vám v naší poradně poskytneme informace či pomoc.

Eliška Kodyšová

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz

tatkasiska,12. 12. 2015 1:27

a co když už 2 děti mame,?

Šílenost

Denny,18. 3. 2013 10:36

Aloha. Letos koluje po internetu novinka z oblasti online výdělků, perfektní na jarní večery. Sama si takto vydělávám už od ledna a je to naprosto super! Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak si tu chvilku na sebrání volných zlaťáků najdu. Je to z návodu www.CervenaCerna.cz