Jdi na obsah Jdi na menu
 


Faktorů, které ovlivňují dále psychiku žen v těhotenství je velká řada, zaměřím se zde jen na ty nejčastější ...

NÍZKÝ SOCIOEKONOMICKÝ STATUT

Socioekonomický statut v sobě skrývá finanční záležitosti, také rodinný stav ženy (vdaná x svobodná matka), vzdělání, optimálnost životního prostoru a prostředí a také kvalitu a možnosti společenských styků.

Pokud těhotná maminka pociťuje obavy o to, zda vyjde se svými finančními prostředky, necítí se zajištěná, jistě bude pociťovat úzkost a pochyby ohledně zvládnutí role matky. Zde je tedy jediná rada - pokuste se získat všechny možné informace o finanční podpoře  v těhotenství a mateřství. Zároveň nezapomínejte, že peníze nejsou všechno, nic neříkají o vaší mateřské lásce. Nepociťujte proto vinu z toho, že momentálně nedokážete  finančně plně zajistit své miminko. Můžete být dobrá matka i bez aktuálního blahobytu, důležitější je láska, kterou miminku dáte :¨)

RIZIKOVÉ TĚHOTENSTVÍ

Rizikové těhotenství je stav, kdy je vyšší pravděpodobnost poškození zdraví ženy nebo kde může dojít k poškození vývoje plodu a stavu novorozence po porodu. Takovéto očekávání jak vše dopadne s sebou nese zvýšenou lékařskou kontrolu a také obavy a úzkost matky. Těhotné maminky si často dávají za vinu v jaké situaci se nacházejí. Nedělejte to, prosím! Není to ničí vina, je to prostě tak. Nyní se zaměřte na sebe a své miminko. Pečujte o sebe, relaxujte, snažte se být v psychické pohodě a optimismu, pěstujte prenatální komunikaci. Víte přeci, že miminko v bříšku rozpozná vaší náladu a je rádo, když vy jste v psychické pohodě. Vychutnávejte si každý den. Vím, že máte obavy a strach - a také by nebylo normální, kdybyste je neměla - ale nedovolte, aby vám zničily těhotenství. Již nyní jste maminka, proto se nestavte do pasivní role a nebuďte plačtivá. To platí také pro ženy, které musejí být hospitalizovány na lůžkovém oddělení. Jste lítostivá, protože jste oddělena od rodiny a musíte pobývat delší čas v nemocinici? Ano, asi jste si to takto nepředstavovala, ale musíte se nyní postavit realitě čelem. Využijte čas trávený na lůžku přemýšlením a sněním o budoucnosti, o Vás, o rodině. Přemýšlejte co pro vás znamenají nynější okolnosti? Je na nich i něco pozitivní?

Shrnuli to, není lehké se srovnat s rizikovostí těhotenství. Je to stav, který jste možná nečekala, mrzí vás, možná si za něj kladete vinu. Vše je zbytečné a škodlivé. Pokuste se tento stav přijmout, nebudte pasivní, převezměte svojí roli matky a komunikujte se svým miminkem v bříšku. Možná se bojíte s miminkem komunikovat pro případ, že byste se s ním musela rozloučit. Zkuste si to představit jinak - máte malé nemocné koťátko a nevíte jak to s ním dopadne. Šla byste raději někam pryč, nebo se o něj starala? Ať vaše situace dopadne jakkoli, vy jste se svojí něžností a láskou k plodu nešetřila, více jste udělat nemohla :-) 

ÚMRTÍ NĚKOHO BLÍZKÉHO V DOBĚ TĚHOTENSTVÍ

Životní události nemůžeme mnohokráte nijak ovlivnit. Pokud nám zemře někdo blízký, je to pro nás náročné období. Přičteme-li k tomu těhotenský stav, je to ještě možná více náročnější na psychiku, protože těhotenství je opravdu predispozicí pro emotivní senzitivitu. Pokud se nacházíte v takové životní situaci, nezoufejte. Dovolte si truchlit, vyjádřete vztek a lítost, ale také se dívejte do budoucnosti. Nezapomínejte, že již teď je tu někdo, kdo vás potřebuje...

TĚHOTENSTVÍ VE VYŠŠÍM VĚKU

Těhotenství a mateřství z jiného úhlu pohledu může symbolizovat také vitalitu ženy. I touha dokázat si, že žena ve vyšším věku stále může být "plnohodnotnou ženou", může být někdy příčinou mateřství ve vyšším věku. Je jedno jaký je důvod pro mateřství ve vyšším věku (obecně po 35. roku věku), protože obecné těhotenské pocity jsou stejné.

Těhotné ženy ve vyšším věku mají často více úzkostné pocity o zdraví svého miminka v bříšku a také přemýšlejí jestli zvládnou svojí roli matky. Na druhou stranu maminky ve vyšším věku jsou více rozvážné, usedlé a ví, co chtějí.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

NEVÍM CO MÁM DĚLAT

MARTINA,16. 12. 2010 17:31

JE MOŽNÉ ,ŽE PROŽÍVÁ NĚJAKOU TĚHOTENSKOU DEPRESI VUBEC SE MNOU NECHCE KOMUNIKOVAT A NĚKDY SE KE MĚ CHOVÁ JAK KE KUSU HADRU A MĚ TO STRAŠNĚ UBLIŽUJE JE MOŽNÉ ,ŽE SE PO PORODU ZMĚNÍ .

NEVÍM CO MÁM DĚLAT

MARTINA,16. 12. 2010 17:24

DOBRY DEN NEVÍM CO MÁM DĚLAT CÍTÍM SE STRAŠNĚ SAMA JSEM VE 32.TYDNU TĚHOTENSTVÍ ČEKÁM DVOJČÁTKA.MUSÍM JENOM LEŽET A LEŽET PŘED 2MĚSÍCI MĚ PŘÍTEL OPUSTIL S TÍM ŽE CHCE BYT SÁM A POŘÁD MĚ VYHROŽUJE ŽE MĚ O DĚTI PŘIPRAVÍ ATD.POŘÁD JENOM BREČÍM.V PRÁCI SE TAKY HODNĚ ZMĚNIL NA KAŽDÉHO JENOM ŘVE A CHOVÁ SE JAKO SUVERÉN